top of page

Hvorfor er det svært at bruge den viden vi har?

Opdateret: 8. dec. 2024



Personlig udvikling er ikke noget, der sker øjeblikkeligt eller med et enkelt trylleslag. Det er en kontinuerlig rejse, der kræver tålmodighed og vedvarende indsats. Selvom det er fristende at tro, at en bog, et kursus eller et seminar kan forvandle vores liv fra den ene dag til den anden, er virkeligheden noget mere kompleks.


At tilegne sig ny viden og teknikker er blot begyndelsen. Det virkelige arbejde ligger i at implementere og integrere denne viden i vores daglige liv.


Du kender det helt sikkert

Du læser en inspirerende selvhjælpsbog og føler dig fyldt med entusiasme og motivation. Du føler dig 100 % klar til, at ændre dit liv – Nu skal det være, det lover jeg mig selv. Men så snart hverdagen vender tilbage, og de almindelige udfordringer opstår, kan det være svært at omsætte denne oprindelige entusiasme til vedvarende handling


Hvorfor sker det?

Det handler helt grundlæggende om en indre modstand. Når vi forsøger at ændre vores vaner, reagerer vores ubevidste sind ofte med en eller anden form for modstand. Vi kender alle mekanismen af, at det er komfortabelt og velkendt at forblive inden for vores nuværende vanemæssige rammer.


Overspringshandlingen bliver en trakisk komedie i sig selv

Søgende mennesker elsker ny viden, nye vinkler på tingen og nye teknikker mm. Det ligger jo ligesom i ordet søgende. Så det tragikomiske er, at når følelsen af ubehag over vores manglende evne til at implementere viden opstår, er vores første impuls at søge efter nye løsninger og opsøge mere viden.


Findes De hurtige løsninger ?

I stedet for at stoppe op og se nærmere på vores ubevidste mønstre, der opretholder status quo, griber vi ud efter en ny bog, deltager i et nyt seminar eller tage et kursus, dybest set for, at finde en anden “hurtig” løsning på vores ubehag.Dette kan resultere i en cyklus, hvor vi konstant opsøger mere viden uden for os selv. Denne handling kan give en følelse af produktivitet eller fremgang, men i virkeligheden kan det blot være en midlertidig lappeløsning. Tilsidst kommer der flere og flere øvelser og teknikker på To Do listen.


Den vigtige balance

At skabe balance mellem den eksterne videnstilegnelse og den indre selvrefleksion kan være afgørende for ægte personlig udvikling. Det handler om at forstå, at selvom viden kan være nyttig, er den kun effektiv, når den kombineres med en ægte vilje til at arbejde med vores indre selv.


8 grunde til vi ikke anvender den viden vi har

I det følgende vil jeg skitsere 8 af de mest almindelige grunde. Vi har jo alle vores forskellige personligheder, så læg mærke til de tre, der beskrive dig bedst. Til sidst er der en lille øvelse, som handler om at skabe mere bevidsthed ind i de mønstrene, som du kan genkende fra dig selv.


1. Modstand og komfortzone:

Vores sind har en tendens til at modstå forandringer og forblive inden for vores comfortzone. Selvom vi måske har indsamlet ny viden og forståelse, kan vi finde det svært, at træde ud af denne comfortzone og anvende det i praksis. At træde ud af vores komfortzone kræver ikke kun mod, men også en grad af accept af den følelse af ubehag, der følger med forandringer. Det indebærer at tillade os selv at være sårbare, eksperimentere og muligvis fejle undervejs Sæt lys og bevidsthed på hvilke tanker og følelser, der opstår når du undgår at opfylde de aftaler, du har indgået med dig selv. Skriv dine tanker ned, så de bliver mere bevidste for dig.


2. Mangel på konkret planlægning:

At have viden udgør kun den første del af ligningen. Det er selve implementeringen af denne viden, der skaber resultater. Uden en nøje gennemtænkt plan for, hvordan denne viden skal bruges, forbliver den blot teoretisk og har ingen reel indvirkning på ens personlige vækst. Selv med den bedste intention og stor viden kan man ende med at føle sig handlingslammet eller desorienteret hvis man ikke får lavet en konkret plan. Lav en plan der er specifik og realistisk, den skal give et klart billede af de skridt, der skal tages.


3. Tid og prioritering:

Tid er en afgørende faktorer, når det kommer til at omsætte vores viden til praksis. Livet kan være hektisk, og det kan virke som om, at vi aldrig har nok tid til, at implementere den viden, vi besidder. Som resultat heraf kommer selvudvikling og realisering af vores mål ofte i baggrunden. Sæt selvudvikling i kalenderen. På den måde tager vi aktivt ansvaret for vores tid og prioriterer vores personlige vækst. Sæt lys og bevidsthed på hvordan du tænker om tiden. Jeg har ikke tid er det samme som at sige: Jeg prioriterer ikke at sætte tid af til min personlige udvikling.


4. Manglende motivation:

Manglende motivation kan stamme fra vores manglende forståelse af, hvordan den viden, vi besidder, vil kunne forbedre vores liv. Vi kan mangle et klart billede af, hvordan vores handlinger vil påvirke vores fremtid. Hvis vi derimod kan forestille os og mærke den værdi det kan skabe for os, så bliver vores indsats er det hele værd. At skabe en klar vision om de potentielle resultater og fordele ved at handle, kan skabe den nødvendige motivation. Beskriv og visualiser, hvordan dine handlinger vil forbedre dit liv. Det skal være helt tydeligt for dig. Husk tag små skridt det giver mulighed for små succeser undervejs, hvilket kan bidrage til at opretholde motivationen.


5. Overvældelse:

Når vi forsøger at gennemføre for mange ændringer på én gang, risikerer vi at føle indre stress, forvirring og en følelse af overvælelse. Denne overvældelse opstår ofte, når vi forsøger at implementere flere ændringer eller forfølge flere mål samtidigt uden en passende struktur eller plan. Dette kan resultere i, at vi ender med ikke at handle overhovedet, fordi vi føler os lammet af mængden af opgaver eller ændringer, der skal håndteres. Det er her vigtigt at du får lavet en klar prioritering. Få også nedbrudt dine mål til mindre mål så de bliver mere håndterbare.


6. Selvudelukkelse og negativ selvopfattelse:

Personer, der har en tendens til at tvivle på sig selv, har ofte en indre dialog, der er kritisk og negativ. Der er tanker med selvbebrejdelse og nedvurdering, der underminere ens tro på egne evner. Denne selvopfattelse kan gøre det være svært at tro på, at man er i stand til at gennemføre forandringer. Du kan starte med at skrive de negative overbevisninger og selvsnak ned, så du bliver helt bevidst om, hvad det handler om. En lille øvelse kan være, at når tankerne opstår så se på dem som ikke sande. Tankerne er der kun fordi du har tænkt dem mange gange og ikke fordi de på nogen måde er sande. avt selvværd.


7. Manglende støtte:

Selvom man har den nødvendige viden og motivation, kan forsøget på at implementere ændringer alene være en udfordrende opgave. Venner og familie kan bidrage med opbakning og støtte, for at du kan opretholde motivationen. Vær ikke bange for at bede om sådan en støtte. Bed dine nærmeste om at spørge til “projektet selvudvikling” eller blot at være der som lyttende ører når du har brug for at dele. En rigtig god støtte kunne også være at du finder en gruppe af ligesindede mennesker, en udviklingsgruppe. Disse personer kan give opmuntring, motivation og konstruktiv feedback, så det bliver lettere at fastholde engagementet mod ens mål.


8. Perfektionisme:

Mennesker, der lider af perfektionisme, har ofte en tendens til at sætte urealistiske standarder for sig selv og deres præstationer. De stræber efter fejlfrihed og har ofte svært ved at leve op til deres egne store forventninger. Denne frygt for ikke at være perfekt kan skabe en handlingslammelse, der resulterer i en uendelig cyklus af udsættelse. Husk; perfektion er ikke realistisk og fejl og ufuldkommenheder er en naturlig del af enhver proces. Det er afgørende at du fokuser på dine fremskridt snarere end din perfektion. Det er vigtigt at omfavne processen og ikke kun fokusere på det endelige resultat.


Hvor er det din modstand er?

For at komme ind til vores ubevidste mønstre kan det være en hjælp at skrive sig ind i dem. Vælg de 3 punkter der beskriver dig bedst.

Lav derefter denne lille øvelse hvor du under hvert punkt svare på disse 2 spørgsmål:


1. Hvordan er denne modstand i dit system ?

2. Hvad kan jeg gøre for at hjælpe mig selv ?


At skab bevidsthed om indre mønste, giver mulighed for at genkende dem.

God fornøjelse på din selvudviklende rejse

Gitte Fuglsang




 
 
bottom of page